Plastik Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı

Plastik Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı
İçindekiler

Ambalaj geri dönüşüm söz konusu olduğunda plastik en büyük paya sahiptir. Her yıl üretilen plastik atık miktarı 300 milyon metrik ton gibi şaşırtıcı bir rakamdır. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bu kabaca tüm insan nüfusunun ağırlığına eşittir. 

Daha da kötüsü, Earth Day Network'e göre bu plastiğin yalnızca %10'u geri dönüştürülüyor veya yeniden kullanılıyor. Gezegenimiz plastikten boğuluyor - plastiği yol kenarlarında, çöplüklerde birikirken ve okyanusları doldururken görüyoruz.

İyi haber, tüketiciler bu sorunun daha fazla farkına varıyor ve şirketler plastik ambalaj atıkları geri dönüşüm süreçlerini iyileştirerek, atıklarını azaltmak için daha çevre dostu çözümler arıyor. Plastik ambalajlar ve plastik atıklarınızı azaltmaya yönelik ipuçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Plastik Ambalaj Atıkları Nelerdir?

Evinizin, işyerinizin ya da yerel işletmelerinizin etrafına baktığınızda ambalaj atıklarını fark etmek zor olmayacaktır. En iyi çabalarımıza rağmen, ekonomi ticari sistemleri sürdürmek için ihtiyaç fazlası malzemelere dayandığından, ambalaj atıkları ev ve ticari yaşamlarımızda çok normal hale gelmiştir.

Günlük yaşamınızda karşılaşabileceğiniz bazı ambalaj atığı örnekleri şunlardır:

  • Şeker ve çikolata ambalajları gibi plastik gıda ambalajları
  • Tahıl ve atıştırmalık kapları gibi kuru gıda ambalajları ve kapları
  • Plastik torbalar, yiyecek ve sos kapları gibi paket servis kapları
  • Plastik ambalaj ve balonlu naylon gibi paketleme nakliye malzemeleri
  • Bulaşık sabunu ve çamaşır deterjanı şişeleri gibi ev ürünü kaplarından kaynaklanan plastik atıklar.

E-ticaret -özellikle son pandemi yıllarında- genellikle kurtarılamayan veya geri dönüştürülemeyen gemi dolusu nakliye malzemesi üretmektedir. Balonlu naylon eğlenceli görünebilir, ancak kaplumbağalar muhtemelen buna katılmayacaktır.

Plastik Ambalajların Geri Dönüşümü Nedir?

Plastik geri dönüşümü, en basit ifadeyle, atık plastiğin toplanması ve yeni ve kullanışlı plastik ürünlere dönüştürülmesidir. Malzemelerin mümkün olduğunca verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması söz konusu olduğunda geri dönüşüm sürekli bir süreçtir.

Plastik Ambalaj Geri Dönüştürülebilir Mi?

Günlük hayatımızda karşılaştığımız plastiklerin çoğu geri dönüştürülebilir. Geri dönüşüm ambalaj atıkları içinde geri dönüştürebileceğiniz en yaygın plastik türlerinden bazıları, PET, PVC, HDPE ve LDPE dir. 

Hangi Plastikler Geri Dönüştürülemez?

Etkileşimde bulunduğumuz çoğu plastik ürün geri dönüştürülebilir olsa da, hala geri dönüştüremeyeceğiniz birkaç ürünümüz var. Bunlardan bazıları, plastik malzemelerin geri dönüşümü için uygun şartları sağlamayan ve geri dönüşümü ekonomik olmayan malzemelerden elde edilen PP ve PS gibi malzemelerdir.

Plastik Ambalajların Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Plastik atıklar özetle ayıklama ve eritme olarak iki aşamalı bir süreç ile geri dönüştürülür ve geri dönüşüm ambalaj haline gelir.

Ayıklama çoğunlukla otomatik olarak yapılır ve tüm kirleticilerin giderildiğinden emin olmak için manuel ek bir ayıklama yapılır.

Plastik, ayıklanıp temizlendikten sonra ya parçalanarak pul haline getirilebilir ya da eritilerek pelet haline getirilebilir ve son olarak yeni ürünlerde hammadde olarak kullanılır.

Plastik geri dönüşümü nasıl olur

  • Adım 1: Atık Plastiğin Toplanması
    • Bazı geri dönüşümcüler, toplama işlemini kolaylaştırmak için kamuya açık alanlara, yerleşim yerlerine ve sanayi bölgelerine geri dönüşüm kutuları koymaktadır. İnsanlar plastik atıklarını normal çöp kutularından ayrı olan bu kutulara atabilirler. Atıklar daha sonra düzenli olarak toplanır ve geri dönüşümün 2. aşamasına geçmeleri için geri dönüşümcülere aktarılır.
  • Adım 2: Plastiklerin Kategorilere Ayrılması
    • Toplama işleminden sonra geri dönüşümcüler, toplanan plastik ürünleri malzeme türüne göre ayrıştırıldığı tesislere gönderir. Plastikler boyut, renk, kalınlık ve kullanım açısından farklılık gösterir ve bu süreç onları bu niteliklere göre ayırır.
  • Adım 3: Kirleri Gidermek için Yıkama
    • Plastikleri ayırdıktan sonra, geri dönüşümcüler kirleri gidermek için malzemeleri yıkarlar. Plastikteki bu yabancı maddeler arasında kağıt etiketler, kir ve parçacıklar bulunur. Plastiğin yıkanması, plastik malzemelerin içerebileceği yapıştırıcı ve diğer kimyasalları da giderir.
  • Adım 4: Parçalama ve Yeniden Boyutlandırma
    • Bu işlem plastiklerin yıkanmasından hemen sonra gelir. Plastiği halihazırda gelişmiş haliyle geri dönüştürmek imkansızdır. Plastik malzemenin geri dönüştürülebilecek bir forma yeniden boyutlandırılmasına ihtiyaç vardır. Bu dördüncü işlemde, plastiği parçalara ayırmak için malzemeler öğütücülere konacaktır.
  • Adım 5: Plastiklerin Tanımlanması ve Ayrılması
    • Yeniden boyutlandırma tamamlandıktan sonra, bir sonraki işlem plastik malzemelerin tanımlanması ve ayrılmasıdır. Bu süreçte plastik parçacıklar test prosedürlerine tabi tutulur. Plastiklerin test edilmesinin nedeni, plastiğin sınıfını ve kalitesini belirlemektir. Plastik malzemeler daha sonra daha ileri işlemler için özelliklerine göre ayrılır
  • Adım 6: Bileşik Oluşturma
    • Birleştirme, plastik geri dönüşümündeki son işlemdir. Bu adım, geri dönüşümcülerin plastik parçacıkları üreticilerin yeniden üretebileceği malzemelere dönüştürdüğü yerdir. Birleştirme, plastik parçacıkların parçalanarak eritilmesini ve pelet haline getirilmesini içerir. Bu işleme ekstrüzyon da denir.

Plastik Atıkların Geri Dönüşümü İçin Neler Yapılabilir?

Plastik geri dönüşümünün ilk adımı atık plastik ürünlerin toplanmasıdır. Bu işlem kolay gibi görünse de tam olarak öyle değildir. Bu aşamada, çalışanlar veya gönüllüler evlerden, ofislerden ve halka açık yerlerden atık plastik toplar. Bazı bölgelerde insanların plastiklerini atabilecekleri toplama alanları vardır.

Ambalaj Atıklar Hangi Renk Geri Dönüşüm Kutusuna Atılır?

Geri dönüşüm sembolleri birçok günlük ürünün üzerinde yer alır ve farklı ambalaj türlerinin nasıl geri dönüştürülebileceğini belirlememize yardımcı olur. Sarı atık kutuları, plastik, metal ve çok malzemeli ambalajlar için kullanılır.

Plastik Ambalajlar Geri Dönüşümü ile Ne Elde Edilir?

Geri dönüşüm, üreticilerin yeni plastikler yapmak için kullanabilecekleri petrolden tasarruf sağlayarak yeni ürünler üretirken tükettikleri enerjiyi azaltır.

Plastik Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümünün Faydaları Nelerdir?

Plastik geri dönüşümü okyanuslara karışan çöp miktarını düşürür ve karbondioksit gibi zararlı gazların çevreye salınımını azaltır.

Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümü

2021 yılında AB'de belediye atığının yüzde 49,6'sı geri dönüştürülürken Türkiye'de 2020 yılında belediye atığı geri dönüşüm oranı yüzde 12,3 oldu. Türkiye bu alanda 36 Avrupa ülkesi içinde sondan üçüncü oldu. Türkiye'de plastik geri dönüşümü henüz Avrupa standartlarına ulaşamamış durumdadır.

Pro-Pak’ın Sürdürülebilir Ambalaj Yaklaşımı

Plastik geri dönüşümü nedir? Aslında çoğu zaman hayati özelliklerden ödün vermeden yeni koruyucu ambalajlama yapmak için artık malzemeleri kullanmak mümkündür.

Bu sebeple, geri dönüştürülmüş malzemeleri geniş çaplı ambalajlama çözümlerinde kullanıyoruz ve bu malzemelerin kullanım payını artırmak için sürekli çalışıyoruz.

Pro-Pak’ın Sürdürülebilirlik Hedefleri

Ürün geliştirme süreçlerimizde tasarım, plastik ambalaj geri dönüşümü ve sürdürülebilirlik kilit öneme sahiptir. Ürün gamımız geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir ham maddelerden üretilmiş birçok ürün içermektedir.

Ambalaj Geri Dönüşüm İşareti Nedir?

Evrensel ambalaj geri dönüşüm işareti bir Möbius şeridinde katlanmış üç kovalayan oktan oluşan, geri dönüşüm için uluslararası kabul görmüş bir semboldür.